U zgradi u kojoj su smješteni Odjeli psihijatrije i infektologije prijedorske bolnice „Dr Mladen Stojanović“ danas oko 15:40 buknuo je požar u kojem je povrede zadobila jedna osoba.

Radi se o objektu stare bolnice koji se nalazi u krugu bolničkog centra nedaleko od glavne zgrade i u kojem je, prema riječima direktora bolnice Mirka Sovilja, bilo smješteno 34 pacijenta na Psihijatriji i 12 pacijenata na Infektologiji.

-Došlo je do pojave vatre u prizemlju zgrade nakon čega su zaposleni naše zdravstvene ustanove vrlo prisebno odreagovali i pristupili zbrinjavanju pacijenata, tako da su svi na vrijeme izvedeni izvan bolnice – rekao je Sovilj.

On je potvrdio i da je jedna pacijentkinja zadobila opekotine lakšeg stepena u dijelu podlaktice i dijelom u predjelu lica.

Kako saznajemo, radi se o opekotinama prvog i drugog stepena.

-U ovakvim momentima najvažnije bilo da su svi pacijenti zbrinuti na pravi način i da nije bilo teže povrijeđenih ni među njima ni među zaposlenim osobljem. Ne znamo šta je uzrok požara i koliki je obim štete. Sačekaćemo da nadležne inspekcije daju svoje mišljenje o ovom događaju – rekao je Sovilj.

Direktor prijedorske bolnice je istakao da su pacijenti većim dijelom smješteni u glavnom objektu.

-Ukoliko se ukaže potreba dalje hospitalizacije pacijenata koji su bili smješteni na zatvorenom dijelu psihijatrije, onda ćemo vidjeti da to riješimo sa psihijatrijom u Banja Luci – potvrdio je Sovilj.

U akciji gašenja požara učestvovalo je osam pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor sa dva vozila.

-Dolaskom na lice mjesta vatrogasci su zatekli vatru u donjoj etaži objekta psihijatrije i odmah se pristupilo gašenju odnosno evakuaciji bolesnika. Svi su zbrinuti na vrijeme osim jedne osobe, za koju smatramo da se našla u blizini gdje je izbio požar – rekao je komandir TVJ Prijedor Nebojša Miljuš.

Jedan od medicinskih tehničara je rekao da su u momentu izbijanja vatre svi pacijenti bili prisebni, da su izašli na izlaz koji je predviđen za slučaj opasnosti i da je to uticalo da povrijeđenih nije bilo.

Kako smo saznali od portparolke CJB Prijedor Zvezdane Alendarević, požar je izazvan otvorenim plamenom u prostoriji za izolaciju koja se nalazi u prizemlju objekta.

-U trenutku izbijanja požara u pomenutoj prostoriji se nalazila jedna pacijentkinja koja je zadobila lakše tjelesne povrede u vidu opekotina. Policijski službenici još uvijek rade na utvrđivanju uzroka požara pa sa sigurnošću ne možemo da potvrdimo da je lice koje je bilo u prostoriji za izolaciju izazvalo požar – rekla je Alendarevića.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com